Shim
AHVrij
   
augustus 2015
 
 
Vrij actueel
Blokken
 
Blokken
  Shim  
 
Wethouder stelt zonnedek AH Vrij officieel in gebruik
De Westlandse wethouder Theo Duijvestijn heeft op 24 augustus 2015 de zonnepaneleninstallatie van AH Vrij Groen, Grond en Infa officieel in gebruik genomen. Na een druk op de knop begon de energiemeter te lopen. Met het zonnedek van 1.700 m2 op de loods wekt AH Vrij de helft van haar jaarlijkse energiebehoefte duurzaam op.

 

Een groen groenbedrijf

De gemeente Westland en verschillende ondernemers van onder meer de Wateringse bedrijventerreinen BWP en Inter Wateringen woonden de ingebruikstelling bij. De genodigden en het personeel van AH Vrij verzamelden zich in de loods, waar directeur Jan Vrij het openingswoord deed. "We willen worden gezien als een groen bedrijf. Onze sector, de groen-, grond- en infrasector, schept een gunstig klimaat voor een duurzame bedrijfsvoering. Zo verbranden we bijvoorbeeld houtsnippers die vrijkomen uit onze projecten in onze houtkachel. Daarmee verwarmen we onze werkplaats, kantoren en loodsen op duurzame manier. Het opwekken van zonne-energie is de tweede stap naar energie-onafhankelijkheid en draagt bij aan onze ambitie om ons te certificeren voor niveau 3 van de CO2-Prestatieladder."

 

Duurzaamste glastuinbouwgemeente

De Westlandse wethouder Theo Duijvestijn, met onder meer Economische Zaken en Duurzaamheid in zijn portefeuille, nam het woord van hem over. “Dit soort initiatieven dragen bij aan de ambitie van de gemeente om duurzaamste glastuinbouwgemeente van Nederland worden”, zei hij. Gemeente Westland wil dat bedrijventerreinen in het Westland zoveel mogelijk verduurzamen. Dat kan met het gebruik van zonnepanelen, de aanleg van warmte-koudeopslagsystemen, geothermie en het gebruik van elektrische auto’s, LED-lampen en zonneboilers. “Met een zonnepaneleninstallatie van deze omvang is AH Vrij een van de voorlopers in de gemeente Westland en verstevigt zij haar positie bij aanbestedingen en opdrachtgevers.” Na hun speech drukten Theo Duijvestijn en Jan Vrij gezamenlijk op de knop die de energieteller deed oplopen en namen aanwezigen een kijkje bij de zonnepaneleninstallatie op het dak van de loods.

 

SDE-subsidie

De Westlandse bedrijven Elektravon en Wattco plaatsten de 568 zonnepanelen. Samen leveren ze jaarlijks zo’n 142.500 kWh, ruim de helft van de hoeveelheid energie die AH Vrij per jaar nodig heeft. De installatie kwam tot stand met behulp van een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) van het ministerie van Economische Zaken. In navolging van de officiële ingebruikname van de zonnepaneleninstallatie plaatst AH Vrij binnenkort een bord aan de Wippolderlaan, een van de drukste provinciale wegen in de Randstad. Passanten kunnen daar de dagelijkse energieproductie en de beperking van de CO2-uitstoot op aflezen. 

Shim
 
 
Footer
Stoelmatter 41 Postbus 225 2290 AE Wateringen   T 0174 712 555   www.ahvrij.nl