Een lang gekoesterde wens van de Gemeente Den Haag is in vervulling gegaan. Het eerste mannenelftal van ADO Den Haag zal in de loop van 2025 weer gaan trainen in het Zuiderpark. Hiermee keert de selectie terug op voor de club historische grond. Wij mogen de aanleg van deze nieuwe trainingslocatie verzorgen.

Tot 2007 speelde ADO Den Haag haar wedstrijden in het Zuiderparkstadion in het Zuiderpark. Twee keer werd de Haagse club hier landskampioen (1942 en 1943) en in 1968 wonnen zij hier de bekerfinale. Dat maakt de terugkeer van de mannenselectie extra bijzonder. De vrouwen zullen wel gebruik blijven maken van de trainingsfaciliteiten op Sportpark Prinses Irene in Rijswijk.

Bijzonder aan dit project is dat wij niet alleen de uitvoering verzorgen, maar ook als bouwteam betrokken waren bij de uitwerking van het ontwerp naar uitvoeringstekeningen. In samenwerking met opdrachtgever Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) van de Gemeente Den Haag en ADO Den Haag hebben wij de ideeën en wensen vertaald naar nauwkeurige technische tekeningen. Waarna de vergunningen konden worden aangevraagd.

Met de definitieve tekeningen op zak kon half juli gestart worden met de uitvoering. Om het beoogde trainingscomplex te kunnen realiseren is het aanwezige kunstgrasveld verwijderd, zijn bestaande opstallen waar mogelijk gesloopt en is het multifunctionele veld, waar de Haagse Hogeschool gebruik van maakt, verplaatst. Daarna konden we starten met de aanleg van twee nieuwe hybride grasvelden met dezelfde specificaties als het stadionveld én de realisatie van extra parkeerplaatsen inclusief laadvoorziening. Ook alle ondergrondse en bovengrondse infra en verdere terreininrichting wordt door ons verzorgd. Denk hierbij aan de drainage, het beregeningssysteem, verlichting, de vier meter hoge hekwerken en groenvoorziening.

Voordat gestart kon worden met de uitvoering , waren er nog wel een aantal andere stappen te zetten. De locatie in het Zuiderpark was namelijk nog in gebruik door voetbalvereniging HDV. We hebben voor de vereniging een mooie nieuwe locatie gereed mogen maken in stadsdeel Escamp. Het oude honkbalveld dat hier lag hebben we verwijderd, waarna we een kunstgrasveld en natuurgrasveld hebben aangelegd en het terrein verder hebben ingericht. Een aantal werkzaamheden moeten nog even wachten en worden in 2025 afgerond.

Ondertussen mogen we de fijne samenwerking met OCW verder voortzetten bij de nabij gelegen sportvereniging S.C.S.V. De Ster. We hebben namelijk de aanbesteding gewonnen voor de renovatie van een natuurgrasveld en het aanleggen van een kunstgrasveld met waterberging bij deze vereniging. Dat project zal eind 2024 worden opgeleverd.