Collega Bo Videler kreeg afgelopen maand de redactie van Fieldmanager op bezoek. Hij werd geïnterviewd over zijn werk als fieldmanager bij ADO Den Haag en Sparta Rotterdam. Het artikel dat Wijnand Meijboom hierover schreef verscheen onlangs in de Fieldmanager en lees je hieronder.

Bo Videler bij ADO Den Haag

Fieldmanager Bo Videler kijkt nooit meer op dezelfde manier naar een voetbalwedstrijd

Bo Videler en zijn collega’s Danny Nieuwenburg en Maurice de Jager vormen het vaste team voor het onderhoud van de stadionvelden van ADO Den Haag en Sparta Rotterdam. Zij zijn allen in dienst bij AH Vrij Groen, Grond en Infra. Voor de rubriek Fieldmanager Focus heeft de redactie een afspraak met Videler.

Op de dag van het interview is Videler samen met Nieuwenburg aanwezig in de schaftkeet annex kantoor naast het Bingoal Stadion aan het Haags Kwartier. Op deze plek staan ook nog een aantal containers waarin machines en gereedschap bewaard worden. Collega De Jager is die dag in Rotterdam actief. ‘Wij zijn allemaal in beide stadions actief. We verlenen wel af en toe hand- en spandiensten op de trainingsvelden, die door andere collega’s van ons bedrijf onderhouden worden. Op wedstrijddagen en bij groot onderhoud kunnen wij altijd een beroep doen op deze collega’s’, zo verduidelijkt Videler de taakverdeling. Deze hulptroepen zijn heel belangrijk, zeker als beide clubs thuis spelen in hetzelfde weekend of op dezelfde dag.

Snackbar

Videler heeft een achtergrond als hovenier. Na zijn beroepsopleiding moest hij eerst als dienstplichtige het leger in. ‘Daarna woonde ik in Brabant. Via de uitbater van een snackbar in mijn toenmalige woonplaats kwam ik in contact met een Haags hoveniersbedrijf. Zo kon ik terugkeren naar deze stad, waar ik in totaal 24 jaar als hovenier heb gewerkt. Maar uiteindelijk werd het een soort sleur en wilde ik weleens iets anders.’ Een onlineadvertentie waarin een groundsman gezocht werd voor ADO Den Haag trok zijn aandacht. Hij solliciteerde en werd vrij snel aangenomen. AH Vrij had namelijk haast, want de grasmat werd al aangelegd. ‘Ik werkte vlakbij en nam regelmatig een kijkje om de vorderingen te zien voordat ik daadwerkelijk kon beginnen.’

“Eerst dacht ik: hoe ga ik 40 uur vullen met grasonderhoud? Inmiddels weet ik wel beter.”

We praten over het jaar 2020. Vier jaar later heeft Videler met zijn team al drie keer op rij de veldencompetitie van de VVCS gewonnen, een mooie waardering voor hun werk. ‘In het begin dacht ik echt: hoe ga ik 40 uur vullen met grasonderhoud? Inmiddels weet ik wel beter.’ Als hovenier had hij natuurlijk ervaring met gras, maar een stadionveld is wel even iets anders. Henk Slootweg van AH Vrij heeft hem veel geleerd en op weg geholpen in de beginfase van zijn baan als fieldmanager. ‘Als hovenier maakte ik mij niet druk om bemesting; ik strooide gewoon. Dat moest in mijn nieuwe baan veel preciezer, op basis van berekeningen en een selectie van de juiste meststoffen.’

“Het veld is prettig om op te lopen, met een hoge energierestitutie. De toplaag klopt van a tot z.”

De hoge waardering van het veld door de voetballers verklaart Videler mede door de opbouw van de toplaag. ‘Het is een prettig veld om op te lopen, met een hoge energierestitutie. De toplaag klopt van a tot z.’ Nieuwenburg vult aan: ‘En vergeet niet de passie die wij erin stoppen.’ Dat er nu zo’n goede toplaag ligt, is mede te danken aan de coronaperiode. ‘Er zouden zoden geplaatst worden, maar dankzij corona was er meer tijd en is de toplaag toch ingezaaid. Achteraf een gelukkig toeval.’ Op Het Kasteel zijn wel graszoden geplaatst bij de renovatie in 2021. Videler en zijn team merken dat dat toch anders is. ‘Het duurt namelijk vrij lang voordat de zoden één geheel vormen met de rest van de toplaag. Dat merk je bijvoorbeeld aan de vochthuishouding en de speelschade na een wedstrijd.’

Buffer

Preventief prikken bij voorspelde regen, op het juiste moment de juiste meststoffen toepassen en jaarlijks afscheren, dat zijn nog drie belangrijke werkzaamheden waarmee Videler en zijn team zorgen voor een goed bespeelbaar veld in Den Haag. In Rotterdam is een Draintalent onder het veld aanwezig om de waterhuishouding te regelen. Nu de zomer voorbij is, zetten de fieldmanagers al vroeg de veldverlichting aan in Den Haag. ‘In december en januari ligt de helft van het stadionveld hier in de schaduw. Wij beginnen al vroeg in het najaar met belichten, om ervoor te zorgen dat de grasplanten sterk de winter in gaan en om niet steeds achter de feiten aan te lopen. Zo bouwen we als het ware een buffer op.’

“Ik plan ook veel op basis van zicht en gevoel. Je moet altijd je boerenverstand blijven gebruiken.”

Videler gaat bij de planning van de noodzakelijke werkzaamheden niet alleen af op de waardes die de vochtmeters aangeven, om een voorbeeld te noemen. ‘Ik plan ook veel op basis van zicht en gevoel. Je moet altijd je boerenverstand blijven gebruiken.’ In de maandelijkse overleggen van het grasteam wordt over het veldonderhoud gesproken met vertegenwoordigers van de club. Dit gebeurt in beide steden. ‘Mochten er tussentijds zaken spelen, dan komen die via de appgroep vanzelf bij mij terecht’, zegt Videler.

20.000 stappen

Zijn collega Nieuwenburg werkte eerder op gemeentelijke sportvelden, bij een tuincentrum en zelfs even in de revalidatietechniek. Het grasplantje bleef echter trekken. Toen hij hoorde dat ADO Den Haag een groundsman zocht, hoefde hij niet lang na te denken en solliciteerde hij naar deze functie. Hij geniet ervan om te zorgen voor een mooie grasmat, al moest hij in het begin wel even wennen aan het vele loopwerk. Nu zijn gemiddeld 20.000 stappen per dag geen enkel probleem meer voor hem.

Mooie groene kleur

Videler vindt het mooiste aan zijn vak dat hij met zijn handelingen onder alle weersomstandigheden een bespeelbaar veld kan creëren. ‘Pas als je in het vak zit, merk je dat je een veld helemaal kunt sturen zoals je het hebben wilt. Het enige nadeel is dat je nooit meer op dezelfde manier naar een voetbalwedstrijd kijkt.’ Zo zit hij soms likkebaardend te kijken naar grasmatten in Engelse stadions. ‘Je ziet dan dat er raaigras gebruikt wordt om een mooie groene kleur te krijgen vanwege het vele pigment.’ Als fieldmanager heeft hij ook zo zijn trucjes om de kleur te manipuleren, bijvoorbeeld door calcium, magnesium en een beetje ijzer te gebruiken. ‘De kunst is wel om het op het juiste moment te doen.’ Dat is hem inmiddels wel toevertrouwd.