Van bakstenen plein naar stadsklimaatbos. Een mooie opdracht van TU Delft waarbij wij het volledig bestraatte voorplein van de Bouwkunde faculteit in samenwerking met de BAM mochten omtoveren tot een boomrijke ‘wadi’ (Arabisch voor rivierbedding).

TU Delft heeft zich ten doen gesteld om in 2030 volledig duurzaam te opereren. Een belangrijke rol hierbij speelt de vergroening van de campus. De universiteit vergroent gebouwen en buitenruimtes en verbetert de kwaliteit van bestaand groen. Eén van de locaties die hierbij onder handen werd genomen is het voorplein van de faculteit Bouwkunde. Het voorplein heeft een enorme metamorfose ondergaan, waarbij een stadsklimaatbos is gecreëerd met twee wadi’s, hoogteverschillen en maar liefst 25 verschillende bomen.

Op het plein werd al jaren onderzoek gedaan naar hittestress. De bomen die hiervoor in potten stonden hebben nu en vaste plek gekregen in de wadi, waarbij rekening is gehouden met hun verkoelende werking en hoe goed ze gedijen op natte standplaatsen. De nieuwe stadstuin zal dienst blijven doen als levend laboratorium. Zo worden er onder andere negen verschillende bodemtypes getest als duurzame vervanger van veengrond. Naast de onderzoeksfunctie en klimaatadaptiemaatregelen, draagt het stadsklimaatbos bij aan de biodiversiteit en verblijfskwaliteit.

Binnen twee maanden tijd mochten wij in samenwerking met de BAM het volledig bestraatte voorplein ombouwen tot stadsbos. Hierbij lag onze focus op de ondergrondse infra, waarbij de hoogteverschillen zijn gecreëerd, de afwatering naar de wadi’s toe is gerealiseerd en een keur aan ondergronden is gebruikt, en de aanplanting. In het hele proces is zoveel mogelijk circulair gewerkt. We noemden al het hergebruik van de bomen, maar ook de bestaande betonmaterialen, zoals tegels en betonbanden, zijn in verschillende fracties gebroken en gebruikt als fundering onder het pad tussen de wadi’s. De bestaande gebakken klinkers zijn grotendeels hergebruikt in de bestrating.

Ook in de aankleding en verlichting zijn duurzame keuzes gemaakt. In het midden van het wandelpad zijn banken geplaats van gerecycled beton met oplaadfunctie. Deze innovatieve banken zijn ontwikkeld door studenten van de faculteit Bouwkunde en kunnen dankzij speciale metalen elementen energie opwekken bij opwarming en afkoeling. De lichtmasten zijn van het duurzame Accoya hout en de lichtkleur en strategische plaatsing van de (sfeer)verlichting is afgestemd op een minimale verstoring van de omliggende natuur.